χωρίς έγκριση Π.Υ.Σ. οι μετατάξεις στον ίδιο ή ανώτερο κλάδο και για τους υπαλλήλους ΟΤΑ


Δόθηκε λύση στο πρόβλημα που αφορούσε στην   μετάταξη υπαλλήλων Ο.Τ.Α. στον ίδιο ή σε ανώτερο κλάδο μετά από νέα τροπολογία που ψηφίστηκε  με το Νομοσχέδιο  του Υπουργείου Οικονοµικών  "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας, οργανωτικά θέµατα και άλλες διατάξεις"  
Με την παράγραφο 6  του άρθρο 250    τροποποιήθηκε  το άρθρο 8  του 4275/2014  (σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται η έκδοση  Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για να υλοποιηθεί  η μετάταξη υπαλλήλων σε ίδιο  ή ανώτερο κλάδο  εντός της ίδιας υπηρεσίας ) και  απαλείφθηκε η αποκλειστική αναφορά που γινόταν  στα  άρθρα του  υπαλληλικού Κώδικα προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση για όλους τους υπαλλήλους. Έτσι και για τους υπαλλήλους Ο.Τ.Α. οι μετατάξεις σε κλάδο ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εντός της υπηρεσίας γίνονται χωρίς έγκριση της ΠΥΣ  
Το πρόβλημα είχε προκύψει εξαιτίας της ρητής  αναφοράς που γινόταν   στα άρθρα του Κώδικα Δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα  οι  πάρεδροι του ελεγκτικού συνεδρίου  να επιστρέφουν τα εντάλματα πληρωμής   υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο του δημοσίους και όχι τους δημοτικούς υπαλλήλους,  καθώς   δεν γινόταν ρητή αναφορά στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων 


Το θέμα είχε προκύψει ως εξής:
  • Αρχικά, με  την παρ 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011   ορίστηκε ότι για την πλήρωση θέσεων  με μετάταξη  απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την τετραμελή επιτροπή σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006 (Α' 280)

  • Ακολούθησε η   Εγκύκλιος του Υπουργείου , σύμφωνα με την οποία «όσον αφορά τη μετάταξη υπαλλήλων εντός της ίδιας υπηρεσίας σε κλάδο της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας , από το σκοπό των διατάξεων του άρθρου 68 παρ. 1 και 2 του ν. 4002/2011, που είναι ο έλεγχος του συνολικού αριθμού του προσωπικού του κάθε φορέα, προκύπτει ότι δεν απαιτείται έγκριση από την Τετραμελή Επιτροπή σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006 γιατί από την εν λόγω μετάταξη δεν προκύπτει αύξηση του προσωπικού του οικείου φορέα εντός του οποίου πραγματοποιείται η μετάταξη. Για τον ίδιο λόγο δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ούτε στην περίπτωση αμοιβαίας μετάταξης υπαλλήλων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. από Υπουργείο σε Υπουργείο ή άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε Ν.Π.Δ.Δ. και αντιστρόφως ή μεταξύ τους, με γενικές (άρθρ. 19 παρ. 3 Ν. 3801/2009) ή ειδικές διατάξεις περί αμοιβαίων μετατάξεων
  • Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο ερμήνευσε διαφορετικά τις ανωτέρω διατάξεις του Ν.4002/2011.  και με την Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 1 Πράξη 192/2013 κρίθηκε ότι η διάταξη του άρθρου 68 παρ. 1 του ν. 4002/2011 εισάγει ενιαία, ως προς το σύνολο των μετατάξεων, γενικής εφαρμογής ρύθμιση.
  • Φάνηκε να δίνεται λύση στο θέμα μετά από παρέμβαση της  ΠΟΕ- ΟΤΑ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω του άρθρου  8, παρ.3 και 4 του Ν.4275/2014 (ΦΕΚ 149/Α/15-7-2014).«Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Ν.3528/2007)-Επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων και άλλες διατάξεις»,   Συγκεκριμένα, με την παρ. 3, η πρόσληψη προσωπικού σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. δεν χρειάζεται έγκριση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρούσε απαραίτητη την έγκριση αυτή. Επιπλέον, η  παρ.4,  αντιμετωπίζει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πράξη 192/2013 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως θεωρούσε ότι και για τις μετατάξεις εντός του ίδιου ή ανώτερου κλάδου χρειάζεται έγκριση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006.  

 Ωστόσο, δημοτικοί υπάλληλοι συνέχιζαν να ταλαιπωρούνται δηλώνοντας ότι οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο του δημοσίους και όχι τους δημοτικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν τα εντάλματα πληρωμής καθώς  στην παραπάνω τροπολογία δεν έγινε ρητή αναφορά στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και υποστηρίζουν ότι  στο σημείο που θα έπρεπε να αναφερθεί, αναφέρεται μόνο στον Υπαλληλικό Κώδικα [άρθρα 69 και 70 του Υ.Κ.]) κι έτσι  οι πάρεδροι των ελεγκτικών συνεδρίων να μην υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής, των μετατασσόμενων υπαλλήλων καθώς δεν υπάρχει η περιβόητη "έγκριση ΠΥΣ" και η ρητή αναφορά στους Ο.Τ.Α. γίνεται μόνο στην περίπτωση αμοιβαίας μετάταξης υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.
Έτσι ακολούθησε τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή σύμφωνα με την οποία , στο υπό ψήφιση (8 Αυγούστου 2014 )πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, λύθηκε το θέμα που είχε προκύψει με τις  μετατάξεις των δημοτικών υπαλλήλων και την έγκριση Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006.