Έρχονται 35.000 προσλήψεις 5μηνιτών σε δήμους – περιφέρειες ΚΕΔΕ: ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ


Σε 35.000 ανέρχονται τελικά (32.000 στους δήμους και οι υπόλοιποι στις περιφέρειες) οι άνεργοι που θα απασχοληθούν στην αυτοδιοίκηση για 5 μήνες μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Αυτή τη φορά μάλιστα όσοι απασχοληθούν σε εργασίες όπως στην καθαριότητα θα έχουν βαρέα και ανθυγιεινά, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης στη χθεσινή πρώτη (με τη νέα σύνθεση) συνεδρίαση του Δ.Σ. της ένωσης.
Ο κ. Γ. Πατούλης συμφώνησε με τις προτάσεις που έγιναν στο συμβούλιο ώστε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:
-Να επιμηκυνθεί ο χρόνος εργασίας από τους 5 μήνες έως και τους 10 κι αν χρειασθεί οι δήμοι (όσοι έχουν τη δυνατότητα) να αναλάβουν ένα μέρος του επιπλέον κόστους. Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό ακριβώς επειδή το 5μηνο έχει προβλεφθεί προκειμένου οι απασχολούμενοι να μην θεμελιώνουν δικαίωμα για τη λήψη επιδόματος ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων.
-Να μην γίνει η πρόσληψη όλων των συμβασιούχων τους χειμερινούς μήνες αλλά οι συμβάσεις να υλοποιηθούν σταδιακά και να επεκταθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν οι ανάγκες των δήμων είναι μεγαλύτερες. «Τον χειμώνα τα πρακτικά οφέλη για τους δήμους είναι λιγοστά. Ούτε πού να τους βάλουμε να ζεσταθούν δεν έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής και υπερθεμάτισε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Παράλληλα, υπήρξε η πρόταση που θα εξεταστεί να ισχύσει η εντοπιότητα στις προσλήψεις καθώς, όπως επισημάνθηκε, παρατηρείται το φαινόμενο άνεργοι να απασχολούνται σε άλλους δήμους απ’ αυτόν στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ
Κοινή, πάντως, ήταν η συνισταμένη των τοποθετήσεων πως οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού δεν μπορούν να καλύψουν τις σημαντικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, θέμα το οποίο η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ θα θέσει με έμφαση στις επαφές της με τους αρμόδιους υπουργούς (αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλο).
Τα επόμενα χρόνια μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Δημ. Τσιαντής, αναμένεται κύμα αθρόων συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων από τους περιφερειακούς κυρίως δήμους. Πρόκειται για τους παλιούς γραμματείς κοινοτήτων που έχουν προσληφθεί στη δεκαετία του ’80 και οι οποίοι σταδιακά συνταξιοδοτούνται, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να «αδειάσουν» οι δήμοι.


Γ. ΜΑΚΡΗΣ