Οι Δήμοι εκτός πεδίου εφαρμογής του νέου τρόπου επιλογής προϊσταμένων

 
 Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε  σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, όπως η συνέντευξη και η εμπλοκή τόσο του ΑΣΕΠ όσο και η συμμετοχή στελεχών του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές   στελέχη που  όπως τονίζει το υπουργείο, θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.

Με το νέο σύστημα  (ν/σ με  τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα -Ν. 3528/2007- περί επιλογής προϊσταμένωνοργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις»), σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής. 
 Τονίζεται  από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το λεγόμενο κεντρικό κράτος, ενώ για τους ΟΤΑ θα ακολουθήσει νέα μελέτη, για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. 
Το υπουργείο  γνωρίζει ότι  από το 2009 δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και ενώ οι διαδικασίες  στους περισσότερους Δήμους ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013  σε πολλές περιπτώσεις  δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω των εκλογών .
Έτσι φαίνεται ότι προς το παρόν οι επιλογές προϊσταμένων  στους Δήμους θα συνεχίσουν να γίνονται με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 5 του Νόμου 3839/2010 σε όσους Δήμους δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω της απαγόρευσης συνεδρίασης των υπηρεσιακών συμβουλίων για το χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων 
  Σύμφωνα με την  Α.Π. 3345/6-3-2014 εγκύκλιό του Υπουργού Εσωτερικών  η μη αποστολή στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου των ΟΤΑ α΄ βαθμού που τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 233 και επ. του ν. 3852/2010, όπως ισχύει .