Τι αλλάζει σε Δημόσιο, ΟΤΑ- ο ρόλος των υπαλλήλων -περισσότερες αρμοδιότητες στους αιρετούς – Πώς αντικαθίστανται οι αποκεντρωμένες


Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους, περισσότερες αρμοδιότητες στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης αλλά και διαμόρφωση δομών που θα αντικαταστήσουν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προανήγγειλε μιλώντας στους εργαζόμενους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης κατά τη συνάντηση γνωριμίας μαζί τους συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Γιώργο Κατρούγκαλο και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Τσουκαλά: «Το πρώτο βήμα έγινε. Το υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί με αποκεντρωμένες διοικήσεις στις οποίες παραιτήθηκαν οι γενικοί γραμματείς και τέθηκαν επικεφαλής οι αρχαιότεροι γενικοί διευθυντές, σύμφωνα με το νόμο. Διαμορφώνονται συγκεκριμένες δομές, θα δοθούν και άλλες αρμοδιότητες στους εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα διευκρινιστούν απολύτως οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες και οι πόροι. Σ’ αυτές τις δομές θα προΐστανται προϊστάμενοι μετά την προκήρυξη θέσεων μέσα από τη Διοίκηση. Δεν θα τοποθετηθούν πολιτικά πρόσωπα στη θέση γενικών γραμματέων, δεν πρόκειται να πλημμυρίσουμε από ειδικούς, από μετακλητούς και από συμβούλους. Εμείς θα στηριχθούμε απολύτως στο άξιο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Η δικιά σας εμπειρία μας είναι πολύτιμη».
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα αντικατασταθούν από 13 δομές – μία σε κάθε περιφέρεια- στις οποίες θα προΐστανται στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα επιλεγούν μετά από «διαγωνισμό».