Εξαιρέσεις από την απαγόρευση προσλήψεων στους Δήμους λόγω εκλογών

Με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Μ. Θεοχαρίδη ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ζητά την Έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιτραπεί να υπάρξει εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες προσωπικού των ΟΤΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργία των Δήμων.
Η εγκύκλιος για την απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο λόγω των εκλογών

www.dikaiologitika.gr

Όπως είναι γνωστό οι εκλογές που έρχονται φέρνουν και πάγωμα προσλήψεων όπως ορίζει άλλωστε το άρθρο 28 παρ.1 του Ν2190/1994.
Στο εν λόγω χωρίο αναφέρεται ότι κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ.1 του παρόντος, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.
  Ωστόσο στο άρθρο του νόμου που προβλέπει το πάγωμα των προσλήψεων πέρα από τη γενική διάταξη που ορίζεται με τις παραγράφους 1 και 2 υπάρχει η παρ.4 του ίδιου άρθρου που προβλέπει τη δυνατότητα εξαίρεσης από το πάγωμα.
Συγκεκριμένα η παρ.4 όπως έχει συμπληρωθεί αναφέρει ότι επιτρέπονται υπηρεσιακές μεταβολές και προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου (κάλυψη παροδικών αναγκών άρθρο 21 του ν.2190/94).
Ας δούμε όμως τι αναφέρει η παράγραφος 4:
Επιτρέπονται υπηρεσιακές μεταβολές σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας. Για κάθε μεταβολή της παρούσας παραγράφου απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από τον αρχαιότερο Σύμβουλο της Επικρατείας και τους δυο αρχαιότερους παρέδρους του ίδιου δικαστηρίου. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με πράξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας την επομένη της προκήρυξης των εκλογών…
Στην έννοια των κατά το πρώτο εδάφιο υπηρεσιακών μεταβολών περιλαμβάνεται και η πρόσληψη προσωπικού κατά το άρθρο 21 (προσωπικό ορισμένου χρόνου, αναφέρει το εν λόγω άρθρο) για την αντιμετώπιση ιδιαιτέρως επειγουσών και σοβαρών αναγκών της υπηρεσίας.
 Κατά το παρελθόν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αιτηθεί και έχει λάβει την εξαίρεση τόσο για υπηρεσιακές μεταβολές όσο και για προσλήψεις  μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Τον  Μαίο του 2012 είχε δοθεί εξαίρεση από την Επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας   . Συγκεκριμένα με την αριθμ. 13/2012 γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 28 παρ.4 του Ν.2190/1994 του Συμβουλίου της Επικρατείας, δόθηκε εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων για το προσωπικό ΙΔΟΧ των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ, προσωπικού για την στελέχωση των παιδικών σταθμών και προσωπικού πυρασφάλειας   κατά την προεκλογική περίοδο.