Kριτική στον Καλλικράτη και επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέα οργανογράμματα και σχέδια στελέχωσης

 Κριτική άσκησε στον «Καλλικράτη», ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης στην ημερίδα που οργάνωσε  ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ο αν. υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του  τόνισε ότι η μορφή που πήρε ο Καλλικράτης κατά την υλοποίησή του απέχει παρασάγγας από αυτό που είχαν οραματισθεί όσοι τον ξεκίνησαν. Κατά την εφαρμογή του -είπε- παρουσιάσθηκαν πολλά προβλήματα και έχουν μείνει σειρά ζητημάτων σε εκκρεμμότητα που οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην υπερχρέωση των δήμων από δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη συρρίκνωση του στελεχικού δυναμικού τους και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ α΄βαθμού, β΄βαθμού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.



Γι αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά την «επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αναμόρφωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας» και έχει ήδη συσταθεί σχετική Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα. Συγχρόνως, το υπουργείο έχει θέσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και επαναπροσδιορίζοντας τους στρατηγικούς του στόχους τροποποίησε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσίας από τον Αύγουστο 2014 και βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.



Επίσης, το υπουργείο έχει αποστείλει στους δήμους, στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρότυπο Οδηγό προσαρμογής των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας και Σχέδιο Στελέχωσης που θα επιτρέψουν σε κάθε δήμο να οργανωθεί καλύτερα, να βελτιώσει τη διοικητική του λειτουργία, να γίνει πιο αποτελεσματικούς στους στόχους του και αποδοτικός στα αποτελέσματά του. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, κατόπιν απαντήσεων των ΟΤΑ, το υπουργείο θα έχει πληρέστερη εικόνα. Στόχος είναι η ορθολογικότερη οργάνωση των ΟΤΑ προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν πόρους και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.



Σχετικά με την αξιολόγηση των δομών των δήμων σημείωσε ότι το υπουργείο έχει αποστείλει υποδείγματα-πρότυπους οργανισμούς σε όλους τους δήμους. Τα υποδείγματα αυτά διακρίνουν τους δήμους σε μητροπολιτικούς, μεσαίου μεγέθους, ορεινούς νησιωτικούς κ.α.. Το υπουργείο αναμένει τις παρατηρήσεις και τα σχόλια των δήμων για τις βελτιώσεις και τις κατάλληλες κατά περίπτωση προσαρμογές, οι οποίες -εφόσον τα υποδείγματα τεθούν σε εφαρμογή- θα επιτρέψουν σε κάθε δήμο να οργανωθεί καλύτερα, να βελτιώσει τη διοικητική του λειτουργία, να γίνει πιο αποτελεσματικός στους στόχους του και πιο αποδοτικός στα αποτελέσματά του.



Επίσης, η ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα των 3.000 υπαλλήλων ολοκληρώθηκε επιτυχώς.



Δείτε ολόκληρη την ομιλία  ΕΔΩ