Η διαδικασία εκλογής εκπροσώπων σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Η  διαδικασία εκλογής των οργάνων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), των οποίων η θητεία συμπίπτει με τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, καθορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
 Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο .
Οι εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων στις οικείες Γενικές Συνελεύσεις των ΠΕΔ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία, μετά την εκλογή του προεδρείου τους, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου
 Όπως ορίζεται, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που η εκλογή των προεδρείων των δημοτικών συμβουλίων έχει  οριστικοποιηθεί, οι διαδικασίες εκλογής εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ., θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 19  Σεπτεμβρίου.
 Στην περίπτωση άσκησης προσφυγής και εφόσον αυτή απορριφθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι  διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24  Σεπτεμβρίου.
 Σε αντίθετη περίπτωση που χωρήσει ακύρωση εκλογής προεδρείου δημοτικού συμβουλίου, η ολοκλήρωση των οικείων διαδικασιών εκλογής προεδρείου και εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των Π.Ε.Δ. λαμβάνει χώρα στις 5 Οκτωβρίου.
 Στις  περιπτώσεις κατά τις οποίες η εκλογή των Προεδρείων όλων των Δημοτικών Συμβουλίων και εκπροσώπων τους στην οικεία Π.Ε.Δ. έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 ή τις 24 Σεπτεμβρίου, η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της και την εκλογή εκπροσώπων της στη Γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε, συνέρχεται την 1 Οκτωβρίου
 Στην περίπτωση, έστω και μιας ακύρωσης εκλογής προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, η Γενική Συνέλευση της οικείας Π.Ε.Δ. για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της και την εκλογή εκπροσώπων της στη Γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε συνέρχεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
 Η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της, συνέρχεται στις 10 Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση στις Π.Ε.Δ. όλης της χώρας των διαδικασιών εκλογής εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.  Διαφορετικά συνέχεται την 15 Οκτωβρίου, στην περίπτωση σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης ΠΕΔ και ορισμού εκπροσώπων της.