ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014


«Οδηγίες για τον τρόπο διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014»


Οι Ευρωεκλογές του 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Το εκλογικό σύστημα θα είναι η απλή αναλογική, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία επιλογής βουλευτών με σταυρό, αντί για λίστα. Η Ελλάδα στις εκλογές αυτές θα χάσει έναν ευρωβουλευτή και θα έχει πλέον 21, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών . Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 751 μέλη (750 ευρωβουλευτές και 1 πρόεδρο)
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4),υποψηφίων του συνδυασμού  με σταυρό προτίμησης


  • Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν  τρία πολύ βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν για τις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι
  • Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δημοσιοποιούν με τρόπο εμφανή πριν από τις  εκλογές, τους δεσμούς τους με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, διότι αυτά είναι που θα ασκήσουν «κυβερνητική» εξουσία ή αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατ΄ επέκταση, η ψήφος σας, είναι ψήφος προς ένα ευρωπαϊκό κόμμα...
  • Το πιο σημαντικό αξίωμα στην Ευρωπαϊκή ένωση ως προς στη λήψη αποφάσεων, είναι το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η Ε.Ε ορίζει ότι τα ευρωπαϊκά και εθνικά πολιτικά κόμματα πρέπει να γνωστοποιούν  πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον οποίο υποστηρίζουν αλλά και το πρόγραμμά του. Ο Έλληνας ψηφοφόρος με την ψήφο του στο ελληνικό κόμμα που μετέχει στις ευρωεκλογές, δίνει αυτομάτως ψήφο στο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Οι ευρωεκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική με βάση τον συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε κόμματος ή συνασπισμού, σε όλη τη χώρα. Όποιο κόμμα δεν συγκεντρώσει το 3%  στο σύνολο των έγκυρων  ψηφοδελτίων, δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την κατανομή  των εδρών των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπολογίζονται και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή wikipaideia,eklogika