Πώς θα εισπράξετε τα επιδόματα παιδιών για το 2014

Πολλοί οικογενειάρχες δεν γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι των νέων επιδομάτων και δεν έχουν ενδιαφερθεί να πληροφορηθούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία καταβολής των νέων αυτών παροχών.

Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, τα νέα επιδόματα τέκνων είναι δύο κατηγοριών:
1) Το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων», το οποίο κυμαίνεται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και καταβάλλεται σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα παιδιά βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων.
2) Το «ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων», που ανέρχεται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί και καταβάλλεται επιπρόσθετα σε οικογένειες με 3 ή περισσότερα τέκνα, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις οικογένειες με 3 τέκνα, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με 4 τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
Επιδόματα τέκνων για το 2014 δικαιούνται να λάβουν όσοι φορολογούμενοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους και, εν συνεχεία, του εντύπου Α21, το οποίο έχει τη μορφή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, είναι οι 2 βασικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν πλέον άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες, για να διεκδικήσουν τα νέα επιδόματα τέκνων για το έτος 2014. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε αν τους ζητηθούν για έλεγχο να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την είσπραξη των επιδομάτων του 2014 είναι, αναλυτικά, η εξής:
1ο βήμα-Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014.
2ο βήμα-Συγκέντρωση δικαιολογητικών. Συγκεντρώστε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή των επιδομάτων.
3ο βήμα-Υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21. μέσω του TAXISNET . Στο έντυπο Α21 πρέπει να δηλώσετε αναλυτικά στοιχεία για σας, τη σύζυγό σας και τα εξαρτώμενα τέκνα σας. Επιπλέον πρέπει να δηλώσετε τα δικαιολογητικά που έχετε συγκεντρώσει και τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού σας, στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθούν τα ποσά των επιδομάτων.
Τα επόμενα βήματα ανήκουν στο κράτος.

Οι επόμενες καταβολές επιδομάτων έτους 2014 έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και θα αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση επιδομάτων τέκνων (ΕΝΤΥΠΟ Α21) αν δεν έχει υποβληθεί οριστική δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2013 του υπόχρεου. 


Δείτε πόσο επίδομα δικαιούστε ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση