Επιτροπές φιλικού διακανονισμού

Ειδικότερα  ζητά από τους δήμους να ενημερώσουν για τα μέλη που αποτελούν τις Ε.Φ.Δ, καθώς και για τον αρμόδιο για τη λειτουργία της Επιτροπής, επιμελητή δημοτικό υπάλληλο.
Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί, για την περίπτωση μη σύστασης Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού σε κάποιο δήμο.

Οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού (ΕΦΔ) είναι επιτροπές που συνιστώνται στους κατά τόπους Δήμους  της χώρας  με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  και σ΄αυτές  μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες-καταναλωτές για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και σε καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών και για την παροχή συνδρομής στα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα στην προσπάθεια για επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού . Δήμοι που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα μπορούν, με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, να συγκροτήσουν κοινή επιτροπή φιλικού διακανονισμού.

Σημειώνεται ότι με το άρθρο 94, παρ. 2 του ν. 3852/2010 για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης» (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), η αρμοδιότητα της σύστασης των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού , της τήρησης αρχείου των πορισμάτων τους και της τήρησης μητρώου καταναλωτών, μεταβιβάστηκε στους δήμους και ασκείται από αυτούς από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Οι επιτροπές είναι τριμελείς και αποτελούνται από:
α) έναν δικηγόρο, μέλος του οικείου δικηγορικού συλλόγου, που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου ως πρόεδρο, 
β) έναν εκπρόσωπο του τοπικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου
γ) Έναν εκπρόσωπο ένωσης καταναλωτών που συνδράμει καταναλωτές που διαμένουν στον δήμο ή έναν εκπρόσωπο του εργατικού κέντρου ή του αγροτικού συλλόγου που καλύπτει την περιφέρεια του δήμου και προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιο του αντίστοιχου φορέα.

Η Επιτροπή επικουρείται στην άσκηση του έργου της από τουλάχιστον έναν δημοτικό υπάλληλο που ορίζεται με απόφαση του δημάρχου ως επιμελητής της Επιτροπής. Ο επιμελητής δέχεται τα παράπονα των καταναλωτών, μεριμνά για τη σύσταση των σχετικών φακέλων, προετοιμάζει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, διεκπεραιώνει την επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους. Η Επιτροπή δύναται να εξειδικεύει και να αναθέτει περαιτέρω καθήκοντα διεκπεραίωσης των υποθέσεων στον επιμελητή.

Επειδή η σύσταση της επιτροπής δεν ορίζεται στα θέματα που ανήκουν εκ του νόμου στην 
αρμοδιότητα του Δημάρχου ή άλλου οργάνου του Δήμου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 65 αρμόδιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με την διοικητική πρακτική που ακολουθείται, ο Δήμαρχος αποστέλλει αίτημα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Συνήγορο του Καταναλωτή, προκειμένου να προταθούν τα υποψήφια μέλη και στην συνέχεια συντάσσεται σχετική υπηρεσιακή εισήγηση και η υπόθεση οδηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη απόφασης συγκρότησης της Επιτροπής