Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος από την GΙZ σε 20 δήμους (Ηχητικό υλικό)



Όπως  είναι ήδη γνωστό πέντε δήμοι της χώρας επελέγησαν ως  «πιλότοι» για «μεταρρυθμίσεις»  από την Τask Force η οποία απευθύνθηκε στη «Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας» (GΙZ).

Η  GΙZ ετοίμασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμπεριλήφθηκαν, σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών πέντε δήμοι: Θεσσαλονίκης, Καρπενησίου, Πρεσπών, Σκοπέλου και Σπάρτης.»
Ο Όλιβερ Άουγκε, επικεφαλής της GIZ 
για τις «Βιομηχανικές Χώρες» 


Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος εξετάστηκε και η αξιοποίηση κονδυλίων της Ε.Ε. για δημοτικά έργα. Έτσι πχ. ο δήμος της Σπάρτης σε συνεργασία με τη GIZ ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και καταθέτοντας ως δικό του κεφάλαιο την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.  Ακόμη αναπτύχθηκαν σχέδια για να ξεπεραστούν προβλήματα  στη βάση των δυνατοτήτων που δίνει ο «Καλλικράτης». Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα θεωρήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στη Θεσσαλονίκη και στο Καρπενήσι για την ανάθεση δημόσιων έργων. Από την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης προέκυψε ότι στη λήψη των αποφάσεων στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός υπηρεσιών, οι οποίες αποφασίζουν κατά το δοκούν χωρίς κανέναν συντονισμό μεταξύ τους.
Τη λύση που επεξεργάστηκαν οι δήμοι σε συνεργασία με την GIZ περιέγραψε ο Όλιβερ Άουγκε: "Η συγκέντρωση των αποφάσεων ανάθεσης σε λίγες υπηρεσίες και η δημιουργία μιας υπηρεσίας ελέγχου θα επιφέρει περισσότερη διαφάνεια για τα έξοδα του δήμου και θα επιτρέπει ασφαλέστερους προϋπολογισμούς. .."
Τέλος, οι δήμαρχοι, τα δημοτικά στελέχη αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών αξιολογώντας το πιλοτικό πρόγραμμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με τη συμμετοχή περισσότερων δήμων. Για αυτό το λόγο η GIZ θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο ένα νέο πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο χρόνια και στο οποίο θα συμμετέχουν 20 δήμοι και 2 περιφέρειες. Όπως και στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα έτσι και σε αυτό, τα εκάστοτε συμπεράσματα θα κοινοποιούνται και στους άλλους δήμους μέσω του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της ΚΕΔΕ .

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα