Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων σύμφωνα με το Ν. 4623/2019

Σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 3 του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ 134/9-8-2019), αντικαταστάθηκε το αρ. 72 του Ν. 3852/2010 και μεταφέρθηκε μια σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου στη δημοτική Οικονομική Επιτροπή, οι οποίες έχουν ως εξής:
1) Δεν συντάσσει μόνο αλλά και εισηγείται το σχέδιο του Π/Υ στο Δημ. Συμβούλιο.
2) Ελέγχει την πρόοδο υλοποίησης του Π/Υ και υποβάλλει την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 τριμηνιαία έκθεση εσόδων και δαπανών προς το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο.
3) Λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις για την απευθείας ανάθεση προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων.
4) Καταργείται το όριο των 120.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ στην άπαξ αιτιολογημένη απόφαση για την τροποποίηση ποσοστού έως 5% του φυσικού ή οικονομικού αντικείμενου συμβάσεων.
5) Καταρτίζει τους όρους, συντάσσει τη διακήρυξη και κατακυρώνει κάθε μορφής δημοπρασίες και διαγωνισμούς για έργα, μελέτες και υπηρεσίες καθώς και συγκροτεί τις ειδικές επιτροπές διεξαγωγής και αξιολόγησης από μέλη της ή ειδικούς επιστήμονες, υπαλλήλους του δήμου ή δημοσίους υπαλλήλους.
6) Το σχέδιο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας που εισηγείται αντί του ετήσιου χαρακτήρα του μετατρέπεται σε πολυετές.
7) Εισηγείται για θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
8) Αποφασίζει το συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχει αντικείμενο ποσού μέχρι 60.000 ευρώ, αντί των 30.000 που ίσχυε, και εισηγείται σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης δεν επιτρέπεται συμβιβασμός η κατάργηση δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου.
9) Καθορίζει την αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου που παρίσταται σε δίκη για λογαριασμό του Δήμου, καθώς και για την παροχή γνωμοδοτήσεων, μόνο εφόσον δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι με μηνιαία αντιμισθία.
Επίσης έχουν θεσπισθεί οι παρακάτω ως νέες αρμοδιότητες :
1) Αποφασίζει για την έγκριση της αποζημίωσης των δαπανών μετακίνησης του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, εκτός της έδρας του Δήμου για εκτέλεση υπηρεσίας. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις επιτρέπεται να μετακινηθεί εκτός έδρας ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος ή μέλος του δημοτικού συμβουλίου χωρίς προηγούμενη απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές, η επιτροπή αποφασίζει χωρίς καθυστέρηση, αν η μετακίνηση ήταν επιβεβλημένη ή όχι.
2) Έχει την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
3) Αποφασίζει το ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων προσωπικού κάθε κατηγορίας.
4) Αποφασίζει για την καταβολή εξόδων κίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης, σε ιδιώτες μέλη επιτροπών ή ομάδων εργασίας ή ομάδων διοίκησης έργου, που συγκροτούνται από την Εκτελεστική Επιτροπή ή τον Δήμαρχο για μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται για εκτέλεση υπηρεσίας, σχετικής με το έργο τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπαράγραφο Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α’ 94).
5) Ασκεί καθήκοντα αναθέτουσας αρχής για τις συμβάσεις έργου, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού πλην των περιπτώσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δημάρχου για την απευθείας ανάθεση.
6) Αποφασίζει για: 1. τη διαγραφή χρεών και την απαλλαγή από προσαυξήσεις κατά το άρθρο 174 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ii. τη διευκόλυνση οφειλετών για ποσά άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ κατά το άρθρο 170 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, iii. την απευθείας ανάθεση σε νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις κατά το άρθρο 12 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), iv. τη χρηματοδότηση κοινωφελών επιχειρήσεων κατά το άρθρο 259 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και για την έγκριση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της κοινωφελούς επιχείρησης για είσπραξη εύλογης αποζημίωσης κατά την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου. ν. την παραχώρηση εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων προς τις κοινωφελείς επιχειρήσεις κατά το άρθρο 259 παρ. 4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, vi. την έγκριση των προϋπολογισμών των ισολογισμών, των ετησίων προγραμμάτων δράσης και των εκθέσεων πεπραγμένων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του δήμου.
7) Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητας της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, όπως προέβλεπε ο Ν. 3852/2010, ότι θα ασκήσει το ίδιο κάποια από τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή. (παρ. 18 αρ. 5 του Ν. 4623/2019).