Ριζικές μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο μετατάξεων μεταθέσεων και αποσπάσεων στο Δημόσιο

 Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας ο οποίο θα περιλαμβάνει πέντε στάδια.
Σε πρώτη φάση θα γίνεται καταγραφή κενών θέσεων στις υπηρεσίες. Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει πανελλαδικούς διαγωνισμούς ανά ειδικότητα και κλάδο για την κάλυψη των κενών θέσεων δύο φορές το χρόνο.
Ο διαγωνισμός θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και σε αυτόν θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν μετά από αίτησή τους  στην υπηρεσία τους για την εξασφάλιση  της  σύμφωνης  γνώμη του φορέα προέλευσης . Η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
Δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό όσοι κριθούν από την υπηρεσία τους απαραίτητοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης και στη συνέχεια θα ακολουθεί η φάση της μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ βάσει εμπειρίας, προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων.
Όσοι συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία βάσει κριτηρίων θα τοποθετούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός άμεσα  χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας